Новини Віктор Сидоренко:«Наша Академія створенай існує на кшталтєвропейськихакадемій мистецтва»

На ютуб-каналі «Ukraine the Best» відбулася бесіда президента Національної академії мистецтв України Віктора Сидоренка з керівником культурного проєкту «Ukraine the Best», галеристом, колекціонером і видавцем Юрієм Комельковим.

01.09.2023

Хоча приводом для бесіди став вихід книги до проєкту Ю. Комелькова «Ukraine. The Best: Культурний простір від А до Я» (2016, зібрано сто двадцять три біографії знаних українських митців), розмова охопила визначення місця Академії мистецтв у житті суспільства, важливості результатів наукової роботи і виставково-проєктної діяльності двох науково-дослідних інститутів НАМ України – Інституту проблем сучасного мистецтва та Інституту культурології, підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації (докторів наук і докторів філософії), проблем і викликів, які постали перед мистецькою й мистецтвознавчою спільнотою з часу повномасштабного вторгнення, шляхів «перезавантаження» академічного життя й інших завдань, у вирішенні яких НАМ України бере активну участь.
Серед іншого, йшлося про роль і бесіди Бориса Косарева у формуванні художнього методу Віктора Сидоренка, про Шевченківський комітет та лауреатів Шевченківської премії, про багаторічну участь України у Венеційській бієнале, про масштабний авторський проєкт «Всі кольори спектру – це біле світло», що відбувся на трьох виставкових локаціях Києва взимку 2021–2022 років, про новий проєкт «Сполохи чорнозему».
Розмова про проєкти Віктора Сидоренка «Жорна часу» в Музеї сучасного мистецтва «Кіасма» в Хельсінкі, мультимедійні проєкти «Аутентифікація» та «Пляж і берег» (2014) спровокувала розмисли про відмінності між образотворчим і візуальним мистецтвом, про позитив і негатив у мистецтві, про радість і впевненість у майбутньому.


Згадка про членство НАМ України в Альянсі європейських академій, допомогу з боку Королівської академії мистецтв (Велика Британія), про можливість відкриття відділення літератури та красного письма, про донаторів і допомогу Збройним Силам України окреслює місце Академії в міжнародному істеблішменті й роль у наближенні нашої перемоги.
«Наша Академія це не Академія для академіків, це Академія для всіх – насамперед для молоді, для здійснення молодіжних проєктів, які ми залюбки приймаємо і з якими готові працювати», – підкреслив президент НАМ України.
Посилання на ютуб-канал «Ukraine the Best»